Als je een vaste beugel krijgt wordt er op al je tanden en kiezen een bracket geplakt en om je achterste kiezen in de bovenkaak wordt een metalen ringetje geplaatst. Door de brackets en de buisjes loopt een metalen draad. Deze draad gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je tanden rechter gaan staan. In het begin van de behandeling zullen we bij de controle meestal de metalen draad vervangen door een dikkere draad. In onze praktijk worden high-tech Speed brackets toegepast. De draad wordt op zijn plaats gehouden door een flexibele titanium clip (zie: www.speedsystem.com). Soms werken we ook met een ander soort brackets waarbij de draad met een elastiekje op zijn plek wordt gehouden.

Wennen aan de beugel

In het begin zul je aan je nieuwe beugel moeten wennen. Omdat er een beetje druk op de tanden en kiezen wordt uitgeoefend zullen zij de eerste paar dagen gevoelig zijn en misschien zelfs een beetje los gaan zitten. Het gevoel is het best te vergelijken met flinke spierpijn, voor de meeste mensen is dat heel goed te verdragen. Als je toch veel last krijgt kun je eventueel paracetamol nemen, dit helpt goed om je tanden minder gevoelig te maken. Het slijmvlies van je tong, wangen en lippen kan in het begin wat geïrriteerd raken; het “scherpe gevoel” kun je wegnemen door tijdelijk wat witte was of een stukje suikervrije kauwgom tegen de scherpe puntjes aan te brengen. Na een paar dagen zul je geen last meer hebben, je krijgt een soort eeltlaagje aan de binnenkant van je wangen en lippen.

Beugel stuk?

Hoewel je natuurlijk heel voorzichtig bent met je beugel kan het zijn dat er toch een keer iets stuk gaat. Als er alleen een draadje stuk is hoef je daar niet voor langs te komen, tenzij je er veel last van hebt. Je kunt even op onze pagina EHBO bij klachten van je beugel kijken om te zien wat je kunt doen als je beugel stuk is.

Als er een bracket losgaat is het belangrijk dat je dit even meldt bij de praktijk! Doe dat ALTIJD, zelfs als je op dezelfde dag een afspraak hebt. Je kunt dit telefonisch melden op tel. 0223-620250 of per mail via baliejongsma@orthodontist.nl

Confidental Infomation