Hoe werkt de beugel?

De activator stimuleert als een fitness-apparaat voor je kaakspieren je onderkaak om sneller te groeien, de buitenboordbeugel remt de groei van de bovenkaak en zorgt dat de boventanden weer op de juiste plek ten opzichte van de bovenlip komen te staan.
Na een tijdje zal je gebit hierdoor beter op elkaar passen en zul je je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken. Deze beugel is een van de allerbeste beugels om een grote overbeet (afstand tussen je onder- en boventanden) te behandelen. We gebruiken hem al jaren met heel veel succes! De beugel wordt voor jou speciaal op maat gemaakt.
Als je de beugel goed draagt zijn na ongeveer zes weken zijn de eerste veranderingen al goed te zien.

Wennen aan de beugel

Natuurlijk zul je in het begin aan je nieuwe beugel moeten wennen. Meestal duurt dat een paar dagen. Sommige patiënten hebben in het begin last van:

  • gevoelige voortanden
  • veel speeksel
  • moeilijke praten of een slissende spraak
  • moe gevoel in de kauwspieren
  • ’s nachts een paar keer wakker worden.

Meestal gaat dit heel snel over, vooral als je de beugel veel gaat dragen zodat je er snel aan kunt wennen.

Het kan zo zijn dat de blokbeugel in het begin wat zere plekjes in je tandvlees veroorzaakt, dat is niet de bedoeling. Als dit zo is moet je even naar de praktijk bellen, we maken dan een afspraak om de beugel wat aan te passen.

Onderhoud van de beugel

Het is belangrijk dat je de blokbeugel met buitenboordbeugel en petje goed verzorgt. Spoel de beugel elke keer nadat je iets gegeten hebt af onder de kraan. 2 keer per dag moet je de beugel goed poetsen, dit kun je het beste doen met een beetje afwasmiddel en een aparte tandenborstel (die je niet voor je tanden gebruikt). Als er na een tijdje wat aanslag op de beugel komt, kun je dat er het best af krijgen met natuurazijn.

Een beugel is niet bedoeld om mee te “spelen”: dat is schadelijk voor je tanden en je beugel gaat ervan stuk.
Zorg dat je je beugel schoon opbergt in het beugeldoosje, op een vaste plaats en buiten bereik van huisdieren!

Welke afspraken krijg je?

  • Afdrukken (“happen”) van onder- en bovengebit, de beugel wordt gemaakt in het orthodontisch laboratorium, dat duurt ongeveer een week
  • Een week later: plaatsen beugel
  • Daarna kom je elke 6 weken terug voor controle van de beugel
Confidental Infomation