Waarom een palatinale bar?

  • Voordat je een buitenboordbeugel krijgt wordt bijna altijd eerst een palatinale bar bij je geplaatst. Het stangetje zorgt ervoor dat extra ruimte ontstaat en de buitenboordbeugel straks beter gaat passen. Het duurt meestal twee tot drie maanden voordat de buitenboordbeugel bijgeplaatst kan worden. Een maand later verwijderen we de palatinale bar dan weer.
  • De palatinale bar kan ook geplaatst worden om de boventandboog wat te verbreden of om de breedte vast te houden als we je bovenkaak al verbreed hebben.

Waar moet je op letten?

Een palatinale bar is een metalen stangetje van grote kies links naar grote kies rechts in de bovenkaak, vlak langs het gehemelte. Het stangetje wordt vastgemaakt aan een ringetje om de kies, dezelfde ring waarin ook de buitenboordbeugel past die je misschien later krijgt. Als je goed in de spiegel kijkt kun je zien dat als extra beveiliging zowel links als rechts een elastiekje is aangebracht. Een palatinale bar kun je zelf niet verwijderen, maar hij kan na een tijdje wel los gaan zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het belangrijk dat je elke dag even in de spiegel kijkt of de elastiekjes nog op hun plek zitten. Als allebei de elastiekjes weg zijn moet je even bellen naar de praktijk.

Wat ga je merken van je beugel?

Als de palatinale bar net geplaatst is kunnen je kiezen wat gevoelig worden. Dit is normaal en komt doordat er druk op de kiezen komt. Gelukkig gaat dit snel weer over, maar als je veel last hebt kun je de eerste paar dagen paracetamol nemen.

Confidental Infomation