Sneller gaatjes!

Als je een beugel hebt is het een stuk lastiger om je tanden goed te poetsen en aan een beugel blijft veel meer viezigheid vast zitten. Daarom ontstaan gaatjes en ontstoken tandvlees veel sneller wanneer je een beugel hebt, dan wanneer je geen beugel hebt. Het is dus extra belangrijk om je tanden goed te poetsen! Wat helemaal vervelend is, is dat de gaatjes die je kunt krijgen als je brackets hebt vaak op je voortanden zitten. Ze ontstaan rondom de brackets, omdat daar vaak de meeste tandplak blijft zitten. De gaatjes zien er uit als witte rondjes of vlekken op je tanden en gaan vaak nooit meer helemaal weg.

Hoe moet je poetsen?

Vanaf het moment dat we de beugel bij je geplaatst hebben moet minimaal twee keer per dag je tanden gaan poetsen: ’s ochtends en ’s avonds. Vaker poetsen mag natuurlijk altijd! Het poetsen doe je het liefst met een elektrische tandenborstel, het maakt niet uit wat voor soort. Voor of na het poetsen moet je ook tussen de brackets schoonmaken, dit doe je met een rager van ongeveer 4 tot 5 mm dik. De tandenborstel kan namelijk niet goed tussen je brackets komen!
Het is belangrijk dat je tijdens het poetsen een vaste volgorde aanhoudt, dan sla je nooit een stuk over. Ook is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor het poetsen, om je tanden en beugel goed schoon te krijgen ben je per keer wel 5 to 6 minuten bezig!

De stappen

Begin met het poetsen van je tandvlees aan de buitenkant van je tanden. Je zet je tandenborstel schuin tegen je tandvlees aan en gaat langzaam langs alle tanden.


Daarna poets je de bovenkant van de brackets, ook nu zet je je tandenborstel schuin tegen de brackets aan.

Poets nu de onderkant van je brackets, je zet je tandenborstel weer schuin tegen je brackets aan en gaat langzaam alle brackets af.

Hierna poets je de kauwvlakken van je kiezen

Nu is de binnenkant van je tanden- en kiezen aan de beurt. Vergeet aan de binnenkant ook je tandvlees niet, dit moet ook gepoetst worden!

Tot slot ga je met een rager tussen alle brackets door om daar alle vuil en tandplak te verwijderen.

Naast het poetsen adviseren we om ook 1 tot 2 keer per dag te spoelen met fluoride mondspoelmiddel. Dit helpt het ontstaan van gaatjes rondom je brackets te voorkomen. Het is de bedoeling dat je dit niet direct voor of na het poetsen doet, maar op een ander moment van de dag. Bijvoorbeeld als je uit school komt en meteen na het avondeten.

Confidental Infomation