Alternatief voor de blokbeugel

Zolang je nog in de groei bent kunnen we je onderkaak met een beugel sneller laten groeien. Dit doen we meestal met een blokbeugel (activator), maar die heeft als nadeel dat je moeilijk kunt praten met de beugel in je mond. Vooral voor onze patiënten die op de middelbare school zitten kan dat een groot probleem zijn, omdat een blokbeugel wel gewoon naar school gedragen moet worden.
Gelukkig hebben we ook een alternatief: een Herbst scharnier. Dit is een beugel met dezelfde werking als een blokbeugel, maar de Herbst scharnier is veel minder zichtbaar en je kunt er gewoon normaal mee praten.

Hoe werkt de beugel?

De Herbst scharnier zit vast in je mond, je kunt hem dus niet zelf in en uit doen. De beugel bestaat uit een soort frame voor de onderkaak en een voor de bovenkaak die met ringetjes aan je kiezen vastzitten. Aan deze frames maken we stangetjes vast die ervoor zorgen dat je je onderkaak naar voren moet houden. Je kunt met je onderkaak nog alle kanten op bewegen, alleen niet meer naar achteren. Doordat je je onderkaak de hele dag naar voren houdt gaat je onderkaak sneller groeien en zal je overbeet kleiner worden.

Wennen aan de beugel

Nadat we de Herbst scharnier bij je geplaatst hebben zul je waarschijnlijk heel erg moeten wennen. De meeste patiënten kunnen na het plaatsen hun kiezen niet op elkaar zetten en kunnen alleen nog contact maken met hun voortanden. Dit is natuurlijk erg lastig met eten! Gelukkig groeien je kiezen in een periode van twee tot drie weken weer naar elkaar toe, waardoor je weer beter kunt kauwen. Ook geven de stangetjes vaak wat pijn aan je wangen, je wangen moeten nog wennen. Gelukkig gaat ook dit snel weer over, meestal binnen een tot twee weken. Je moet er dus vanuit gaan dat je de eerste 2 weken best wat last van de Herbst scharnier kunt hebben. Het is heel handig als je met het eten daar goed rekening mee houdt, eet de eerste twee weken vooral zachte dingen. Als je eenmaal gewend bent aan je Herbst scharnier is het over het algemeen een beugel die heel weinig last geeft.

We laten de Herbst scharnier ongeveer zes tot negen maanden in je mond zitten, afhankelijk van hoe groot je overbeet bij het begin van de behandeling is. Daarna krijg je bijna altijd nog een vaste beugel (brackets)

Welke afspraken krijg je?

  • Plaatsen van elastiekjes om ruimte te maken tussen je achterste kiezen.
  • Twee weken later: passen van ringetjes om de kiezen, maken van afdrukken. Hiermee wordt je beugel gemaakt.
  • Een week later: plaatsen van de beugel
  • Een week later: korte controle om te kijken hoe het gaat
  • Daarna kom je elke zes weken voor controle.
Confidental Infomation