Weekend en vakantie

Als je in het weekend of tijdens de vakantie ernstige pijnklachten krijgt door de beugel en dit kan niet wachten tot na het weekend, mag je een sms sturen naar 0652107523. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. Het is dus NIET de bedoeling om in het weekend te bellen voor een los bracket of voor het wijzigen van je afspraak!

EHBO

Vaak kun je zelf al een heleboel doen om het probleem met je beugel op te lossen. Hieronder een overzicht met wat je kunt doen om de klachten van je beugel op te lossen.

 • Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.

  Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de orthodontist. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

 • Een losse (uitneembare) beugel drukt op het tandvlees.

  Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen of de draadjes kunnen worden aangepast.

 • Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen.

  Blijf de beugel dragen en maak een afspraak met de orthodontist.

 • Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.

  Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje suikervrije kauwgum of was op en bel voor een afspraak. Stop met dragen van elastieken.

 • Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.

  Je kunt proberen het prikkende draadje zelf terug te duwen of te schuiven. Als dit niet lukt, bedek dan het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de orthodontist om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

 • Er is bij een vaste beugel een ketting/elastiek losgeschoten.

  Knip alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak.

 • Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los.

  Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

 • Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden gemaakt , zit los.

  Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

 • Een ring waarmee de Herbst of hyrax vast zit aan je kiezen, zit los.

  Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om dit te laten repareren, wees tot die tijd voorzichtig met je beugel!

 • De stangen van de Herbst of SUS-springs zijn los.

  Probeer de stangen weer in elkaar te schuiven. Als dit niet lukt of als de stangen helemaal los zijn, maak dan loszittende delen van de beugel met een flosdraad vast aan de rest van de beugel en maak een afspraak om de stangen weer vast te zetten.

 • Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong.

  Bel de praktijk om het probleem op te lossen. Als het draadje erg prikt kunt je er een stukje kauwgom op doen. Probeer het draadje NIET los te trekken of af te knippen!

 • Het draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn.

  Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het te laten repareren.

Confidental Infomation