Overbeet verkleinen
Ten eerste gebruiken we de SUS-springs om ervoor te zorgen dat je onder- en bovenkaak goed op elkaar gaan passen. Als je nog een overbeet hebt als je al een vaste beugel hebt gebruiken we vaak SUS-springs om deze te behandelen. De SUS-springs zijn stangen die we aan je brackets vast kunnen maken en waar een veer in zit. Die veer duwt je onderkaak en ondertanden naar voren en duwt tegelijkertijd je boventanden naar achteren. Daardoor wordt je overbeet kleiner.
Als je SUS-springs krijgt laten we die meestal 3 tot 6 maanden zitten, afhankelijk van hoe snel je overbeet kleiner wordt. Bij de beugelcontrole kunnen we je SUS-springs activeren, zodat ze nog meer effect krijgen.
Sluiten van ruimtes in de onderkaak
Ten tweede gebruiken we de SUS-springs bij patiënten die aan één of beide kanten van de onderkaak een kies missen. Meestal blijft op die plek de melkkies dan zitten. Die is vaak alleen niet zo sterk dat hij je hele leven mee kan. Dan kan het verstandiger zijn om de melkkies te laten verwijderen door de tandarts en de ruimte die ontstaat te sluiten met een beugel. Dan ontstaan er in de toekomst geen problemen als de melkkies er opeens uitvalt.
De ruimte die over is in de onderkaak kunnen we sluiten met behulp van een vaste beugel en SUS-springs. De SUS-spings zorgen ervoor dat we in de juiste richting kracht uit kunnen oefenen op de kiezen in de onderkaak om deze zo naar voren te schuiven en de ruimte dicht te maken.
Als je om deze reden SUS-springs krijgt moet je ervan uitgaan dat je ze 6 maanden tot een jaar hebt.
In de eerste week na het plaatsen geven SUS-springs soms wat last, vooral je wangen kunnen weer even gevoelig worden. Gelukkig is dit meestal na een week al over.
Het is heel belangrijk dat je erg voorzichtig bent met SUS-springs! Het zijn apparaatjes die makkelijk stuk gaan! Dit betekent dat je geen harde dingen moet afbijten of kauwen als je SUS-springs hebt. Als er toch wat stuk gaat moet je even contact opnemen met de praktijk.