Retentiespalken
Vlak voor we je vaste beugel (brackets) verwijderd hebben, hebben we we achter je onder- en meestal ook achter je boventanden een retentiespalk geplaatst. Dit is een metalen draadje dat zit vastgelijmd aan de voorste 6 tanden. Na het verwijderen van de beugel hebben de tanden de neiging weer scheef te gaan staan. Dat is natuurlijk erg zonde en we willen voorkomen dat dit gebeurt. De spalken zorgen ervoor dat je voortanden mooi recht blijven staan.
Waar moet je op letten?
- Als je merkt dat de spalk los zit (ook als dit maar bij één tand is), moet je contact opnemen met de praktijk. De spalk werkt dan namelijk niet goed meer en je tanden kunnen makkelijk gaan schuiven. Wacht niet te lang met bellen, bel het liefst binnen een week.
- Het belangrijk je spalk goed schoon te houden, doe dit bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en met tandenstokers om tussen je tanden schoon te maken. Vaak ontstaat er bij een spalk in de onderkaak wat tandsteen, het is heel belangrijk dat je dit regelmatig door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistent laat weghalen.
- Een spalk ik de bovenkaak is wat kwetsbaarder dan een spalk in de onderkaak, wees voorzichtig met het afhappen van harde dingen en bijten op harde dingen.
- Een spalk werkt niet goed als je nagelbijt, op pennen bijt, etc. Probeer dit niet te doen!
- Een spalk gaat stuk door piercings in je mond of tong, we raden dit soort piercings dan ook heel erg af!
Retentieplaat
Helaas zijn de spalken alleen niet voldoende om je tanden mooi recht te houden. Je krijgt daarom ook een plaat voor de bovenkaak.
Zonder bovenplaat en spalken is de kans groot dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Het bereikte resultaat moet nog “vergroeien”. Overigens: zolang je leeft bewegen je tanden en kiezen, het langzaam veranderen van de stand van het gebit in de loop der jaren is een normaal proces dat bij velen optreedt, ook als je geen orthodontische behandeling hebt gehad. Je kunt dit proces tegenhouden door de spalken zo lang mogelijk te laten zitten en de plaat zo lang mogelijk ’s nachts te blijven dragen.
De plaat moet losjes maar met voldoende houvast blijven zitten. Je voelt zelf of de beugel goed blijft passen.
Wij maken in de praktijk vaak mee dat plaatjes worden verloren of een tijdje niet worden gedragen. Je zult begrijpen dat dat voor de nodige problemen kan zorgen. Vaak is opnieuw plaatsen van brackets de enige oplossing om het oude resultaat weer terug te krijgen. Naast het nodige ongemak brengt dat ook de nodige extra kosten met zich mee.
Bel ons daarom direct als er iets met je plaat of je spalk aan de hand is!
Draagvoorschrift spalken
- zo lang mogelijk laten zitten
- elke dag tandenstokers gebruiken
Draagvoorschrift plaat
- eerste zes maanden dag en nacht, behalve bij het eten en tandenpoetsen
- daarna zo lang mogelijk elke nacht (minimaal tot volwassen leeftijd)
- zorg tot in lengte van jaren dat de beugel blijft passen door regelmatig dragen
Als een plaatapparaat stuk gaat of wordt verloren worden de kosten conform de NZa richtlijnen in rekening gebracht. Deze kosten worden meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed. Dit is ook van toepassing als een plaat door onvoldoende dragen vervangen moet worden.