Hoe werkt een plaatbeugel?
Een plaatbeugel bestaat uit een kunsthars verhemelteplaat waaraan een metalen draaddelen zijn vastgemaakt. Sommige van die draaddelen zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten (ankers). Andere draaddelen hebben een verende werking en duwen met kleine krachtjes tegen je tanden. Deze zorgen ervoor dat je tanden rechter gaan staan. In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken.
Met een plaatbeugel kunnen we heel veel verschillende afwijkingen aan je gebit en kaken behandelen. Meestal krijg je een plaatbeugel aan het begin van je behandeling, maar het komt ook wel eens voor dat je later in de beugelbehandeling nog een plaatbeugel krijgt.
Elke plaatbeugel wordt speciaal op maat gemaakt, passend bij jouw gebit.
Wennen aan de beugel
De eerste dagen zul je aan de nieuwe beugel moeten wennen.
Sommige patiënten hebben in het begin wat last van:
- gevoelige tanden
- slissende spraak
- veel speeksel
- moeilijk kauwen en slikken.
Dit gaat eigenlijk altijd snel weer beter, vooral als je de beugel veel gaat dragen, het wennen gaat dan veel sneller. Soms gaat de beugel na een paar weken wat los zitten, tijdens de eerstvolgende controle wordt de beugel dan wat bijgesteld.
Waar moet je op letten?
- draag je plaatbeugel altijd, liefst ook tijdens het eten
- je moet de beugel uit doen tijdens tijdens zwemmen, sporten en tandenpoetsen
- je beugel kun je het best met afwasmiddel en een aparte tandenborstel schoonmaken, als er na een tijdje wat aanslag op de beugel komt, kun je dat er het best af krijgen met natuurazijn.
- het is heel belangrijk dat je niet teveel snoept of zoete en zure dranken zoals frisdrank en vruchtensap drinkt. Je krijgt namelijk veel makkelijke gaatjes als je een beugel hebt.
- “spelen” met je beugel, bijvoorbeeld met je tong is slecht voor je gebit en voor je beugel (door veel heen en weer wiebelen breken de draden)
- wees altijd voorzichtig met je beugel, als je hem niet in hebt moet je hem altijd in het beugeldoosje bewaren!
Beugel stuk?
Mocht de plaat toch stuk gaan, bel dan naar onze praktijk. Met behulp van het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt (je hebt het gipsmodel bij het plaatsen meegekregen) kan het orthodontisch laboratorium de beugel repareren.
Houd er rekening mee dat dat altijd een paar dagen duurt.
Je moet de reparatie zelf halen en brengen: soms moet vooraf toch een afdruk worden gemaakt, na reparatie moet de beugel altijd weer worden gepast.
Soms is reparatie helaas niet mogelijk en moet een nieuwe beugel worden gemaakt.