Hoe werkt een plaatbeugel?

Een plaatbeugel bestaat uit een kunsthars verhemelteplaat waaraan een metalen draaddelen zijn vastgemaakt. Sommige van die draaddelen zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten (ankers). Andere draaddelen hebben een verende werking en duwen met kleine krachtjes tegen je tanden. Deze zorgen ervoor dat je tanden rechter gaan staan. In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken.
Met een plaatbeugel kunnen we heel veel verschillende afwijkingen aan je gebit en kaken behandelen. Meestal krijg je een plaatbeugel aan het begin van je behandeling, maar het komt ook wel eens voor dat je later in de beugelbehandeling nog een plaatbeugel krijgt.
Elke plaatbeugel wordt speciaal op maat gemaakt, passend bij jouw gebit.

Wennen aan de beugel

De eerste dagen zul je aan de nieuwe beugel moeten wennen.
Sommige patiënten hebben in het begin wat last van:

  • gevoelige tanden
  • slissende spraak
  • veel speeksel
  • moeilijk kauwen en slikken.

Dit gaat eigenlijk altijd snel weer beter, vooral als je de beugel veel gaat dragen, het wennen gaat dan veel sneller. Soms gaat de beugel na een paar weken wat los zitten, tijdens de eerstvolgende controle wordt de beugel dan wat bijgesteld.

Beugel stuk?

Mocht de plaat toch stuk gaan, bel dan naar onze praktijk. Met behulp van het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt (je hebt het gipsmodel bij het plaatsen meegekregen) kan het orthodontisch laboratorium de beugel repareren.
Houd er rekening mee dat dat altijd een paar dagen duurt.
Je moet de reparatie zelf halen en brengen: soms moet vooraf toch een afdruk worden gemaakt, na reparatie moet de beugel altijd weer worden gepast.
Soms is reparatie helaas niet mogelijk en moet een nieuwe beugel worden gemaakt.

Confidental Infomation