De activator wordt vooral gebruikt als er een grote overbeet is. De activator traint je kauwspieren waardoor de onder- en bovenkaak beter op elkaar gaan passen. Zo gaat je gebit ook goed op elkaar passen. We gebruiken de activator al jaren met heel veel succes! Als je de beugel goed draagt zijn na ongeveer zes weken zijn de eerste veranderingen al goed te zien.
Elke blokbeugel wordt speciaal op maat gemaakt, passend bij jouw gebit.

Wennen aan de beugel

Natuurlijk zul je in het begin aan je nieuwe beugel moeten wennen. Meestal duurt dat een paar dagen. Sommige patiënten hebben in het begin last van:

  • gevoelige voortanden
  • veel speeksel
  • moeilijk praten of een slissende spraak
  • moe gevoel of een beetje spierpijn in de kauwspieren, soms zelfs een beetje hoofdpijn
  • ’s nachts een paar keer wakker worden.

Meestal gaat dit heel snel over, vooral als je de beugel veel gaat dragen zodat je er snel aan kunt wennen.

Het kan zo zijn dat de blokbeugel in het begin wat zere plekjes in je tandvlees veroorzaakt, dat is niet de bedoeling. Als dit zo is moet je even naar de praktijk bellen, we maken dan een afspraak om de beugel wat aan te passen.

Onderhoud van je beugel

Het is belangrijk dat je de blokbeugel verzorgt. Spoel de beugel elke keer nadat je iets gegeten hebt af onder de kraan. 2 keer per dag moet je de beugel goed poetsen, dit kun je het beste doen met een beetje afwasmiddel en een aparte tandenborstel (die je niet voor je tanden gebruikt). Als er na een tijdje wat aanslag op de beugel komt, kun je dat er het best af krijgen met natuurazijn.

Een beugel is niet bedoeld om mee te “spelen”: dat is schadelijk voor je tanden en je beugel gaat ervan stuk.
Zorg dat je je beugel schoon opbergt in het beugeldoosje, op een vaste plaats en buiten bereik van huisdieren!

Welke afspraken krijg je?

  • Afdrukken (“happen”) van onder- en bovengebit, de beugel wordt gemaakt in het orthodontisch laboratorium, dat duurt ongeveer een week
  • Een week later: plaatsen beugel
  • Daarna kom je elke 6 weken terug voor controle van de beugel
Confidental Infomation