Hoe werkt vaste apparatuur?

Door kleine biomechanische krachten worden de gebitselementen door de boogdraad in de gewenste richting verplaatst. We maken gebruik van een bijzondere eigenschap van de steunweefsels rond de tandwortel: door een lichte en gedoseerde druk uit te oefenen verdwijnt bot aan de drukzijde van de wortel en wordt bot aangemaakt aan de trekzijde waardoor het gebitselement gaat bewegen. De krachten worden gedoseerd door gebruik te maken van onder andere superelastisch materiaal en door het buigen van knikjes in de draden.
Wij passen in het algemeen het SPEED systeem toe vanwege de bijzondere mechanische eigenschappen (www.speedsystem.com).

Tandverplaatsing kent maar één snelheid. Die snelheid varieert van persoon tot persoon (genetisch bepaald), daarom duurt de behandeling niet bij iedereen even lang.
De tandverplaatsing heeft nauwelijks gevolgen voor de conditie van het gebit. Schade aan het glazuur door slechte mondhygiëne en bovenmatig suikergebruik komt bij volwassen patiënten zelden voor.

Plaatsen van de apparatuur

De brackets worden aan het glazuur bevestigd met composiet, een soortgelijk materiaal dat voor vullingen wordt gebruikt. Op de eerste grote kies in de bovenkaak wordt meestal een band aangebracht die met cement wordt vastgezet. Als de behandeling klaar is worden de metalen brackets en de restjes lijm verwijderd met een boortje en eventueel polijstschijfjes. De banden worden met een speciaal tangetje afgenomen.

Controle

In de serie controles, elke 4-6 weken, worden eerst de superelastische boogdraden vervangen van dun naar dikker in doorsnede en wordt toegewerkt naar stabiele roestvrij stalen boogdraden.
Vanaf dat stadium kunnen allerlei extra’s worden aangebracht zoals trekveertjes en elastieken.
De totale behandeling duurt meestal 2 à 3 jaar.

Het toepassen van orthodontische krachten wordt tijdens elke controle beoordeeld en op maat aangepast. De orthodontist heeft daarbij steeds het uiteindelijke doel van de behandeling voor ogen. Bij volwassen patiënten zijn de spelregels iets anders dan bij groeiende kinderen omdat de onder- en bovenkaak hun definitieve vorm hebben bereikt. De speelruimte voor het verplaatsen van de gebitselementen is daarom beperkter. Als de kaakstand sterk afwijkt kan een chirurgische kaakcorrectie nodig zijn om een esthetisch verantwoord en stabiel resultaat te bereiken. De orthodontist vormt dan samen met de kaakchirurg het behandelteam.

Wennen aan de vaste apparatuur

Na het plaatsen van de apparatuur kunt u wat ongemak ondervinden:

  • de tanden en kiezen zijn gevoelig
  • de brackets schuren een beetje langs lippen en wangen
  • in sommige gevallen kan niet worden dichtgebeten zoals tevoren
  • er blijft soms voedsel zitten tussen de beugel

Meestal verdwijnen de klachten na enkele dagen tot een week.
Wij vragen tijdens elke controle naar uw ervaring en houden hier rekening mee.

Afsprakenschema

  • plaatsen vaste vaste apparatuur onderkaak, elastiekjes voor separeren bovenkiezen
  • plaatsen vaste apparatuur bovenkaak, banden bovenkiezen
  • daarna elke 4-6 weken een controleafspraak
Confidental Infomation